Hoe wordt de waarde van mijn auto berekend?

Hoe wordt de waarde van mijn auto berekend?

11-11-2016

Als u uw auto wil verkopen, is het handig om te weten wat de waarde van de auto op dat moment is. Ook bij de aankoop van een auto is het goed om te weten wat de prijs is die de verkopende partij ervoor kan vragen. Dit blog geeft u antwoord op de vraag ‘hoe wordt de waarde van mijn auto berekend?’.
Er zijn enkele belangrijke factoren die in de gaten moeten worden gehouden om de dagwaarde van een auto te bepalen. Zo is het van belang om welk merk het gaat, want een gewild merk raakt u natuurlijk veel eerder kwijt. Ook is het van belang welke kleur de auto heeft en welk model het is. Andere zaken die u in ogenschouw moet nemen zijn het aantal gereden kilometers, de oorspronkelijke nieuwprijs, de staat van onderhoud en de datum wanneer de auto voor het laatst in de APK ging. Wilt u uw auto exporteren? Bekijk nuautoverkopen.nl.

Doe een kentekencheck

Om de autowaarde te bepalen adviseren wij u om een kijkje te nemen op internet. Hierop kunt u bijvoorbeeld een kentekencheck doen, wat al veel handige informatie geeft. Zonder er weet van te hebben wat de dagwaarde is, bestaat de kans dat u uw auto anders voor een te lage prijs verkoopt. Door zo’n kentekencheck te doen heeft u dan een marktconforme prijs in handen, waarmee u een rechtvaardige deal kunt sluiten. Ook al is het bedrag dat uit de kentekencheck rolt natuurlijk geen vaste prijs waaraan u zich dient te houden.

Gaandeweg het gebruik gaat een auto natuurlijk dalen in waarde. Een minuut nadat u een nieuwe auto heeft gekocht draagt deze bijvoorbeeld al het stempel ‘tweedehands auto’. Deze auto’s schrijven constant af, er is immers sprake van gereden kilometers en er zullen gebruikssporen ontstaan. De afschrijving van een auto is niet te voorkomen, wel kunt u ervoor zorgen dat dit zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Zorg daarom voor voldoende onderhoudsbeurten, onderhoud hem goed en ga er zuinig mee om.

Combineer de dagwaarde met de staat van onderhoud

Zoals gezegd is het zaak om de dagwaarde van de auto te berekenen. Bij de berekening van de dagwaarde is er echter altijd sprake van een foutmarge: er wordt hierbij immers niet gekeken naar de staat waarin het voertuig verkeert. De ene auto is bijvoorbeeld na tien jaar slooprijp, de ander is door zuinig rijden en goed onderhoud nog krasvrij en fonkelnieuw. U moet dus een combi maken tussen de dagwaarde en de onderhoudsstaat, want dat laatste is nu eenmaal niet opgenomen in de dagwaardeberekening.

Als u eenmaal een juiste indicatie voor een bedrag in uw hoofd heeft, beschikt u over een betere onderhandelingspositie als u een prijs wil bepalen bij een garage, dealer of autoverkoopsite. In dit laatste geval bent u nog sneller uw auto kwijt dan in de andere gevallen. Met een autoverkoopsite heeft u direct geld en wordt de auto verkocht onder goede en heldere afspraken.