Wat u moet weten voordat u een tweedehands auto koopt

Wat u moet weten voordat u een tweedehands auto koopt

06-03-2017

Hieronder vind u handige tips over wat u moet weten als u een tweedehands auto koopt. U doet dat natuurlijk niet elke dag en wil natuurlijk wel een verantwoorde koop hebben. Kijk of er een expert is in uw kringen, of iemand die al vaker een occasion heeft aangeschaft.

Als eerste raden wij u aan om altijd de vraagprijs van een occasion te vergelijken met het prijsniveau dat u op internet tegenkomt bij advertenties van hetzelfde model. Informeer ook waarom de verkoper van zijn auto af wil. Als de verkoper een particulier is, zorg dan hij zich kan identificeren en controleer of zijn naam dezelfde is als op het kentekenbewijs. Zit in dit bewijs hetzelfde frame- of chassisnummer (VIN-nummer) als de auto in kwestie?

Daarnaast is belangrijk of de verkoper u het onderhoudsboekje kan overleggen en wat daarin allemaal vermeld staat. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft een gratis online dienst om zaken over de occasion op te vragen, zoals het aantal eigenaren die de auto heeft gehad, de aankoopdatum van de laatste eigenaar, de geldigheid van de laatste APK-keuring en of de auto als een gestolen exemplaar is aangemeld. Wilt u uw auto verkopen? Dan bent u hier goed!

 

Controleer grondig de staat van onderhoud

Vervolgens moet u proberen om een goede inschatting te maken van de staat van de auto. Controleer de profieldikte van de banden, de eventuele roestvorming en de naden van de deuren, achterklep en motorkap. Ook het checken van lekkage is een heikel punt. Dit komt veel voor bij de voetruimte voorin en in de kofferbak. U merkt lekkage vaak al aan het muffe luchtje.

Dan is het nog zaak om een controle te houden onder de motorkap. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de aansluitingen van het koelsysteem? En is de vloeistof van het koelvloeistofreservoir helder? Mocht er olie indrijven, dan loopt een reparatie al gauw in de honderden euro’s. Kijk of het motorblok eventueel olie lekt. Mocht deze zeer schoon zijn, controleer het dan nogmaals na een proefrit.

 

Vraag altijd om een proefrit bij een occasion

Let op het startproces bij de proefrit. Bijgeluiden en tikjes zijn foute boel, alles moet regelmatig en zonder onderbreking verlopen. Controleer of er lekkage kan zijn in de uitlaat. De kleur van het uitlaatgas behoort kleurloos te zijn. Blauw en grijs duiden op problemen aan de uitlaat.

Bij de uitlaat moet u opmerkzaam zijn op zaken als geluidjes als u een bocht of drempel neemt. Controleer de staat van de koppeling; als het schakelen niet gesmeerd gaat kan deze versleten zijn. Kijk ook of de toerenteller niet hapert bij bepaalde toerentallen. Check op het dashboard of elk lampje het doet, stel ook even de ruitenwissers en airco in werking. Ligt de auto stabiel op de weg, ook bij hard afremmen? Als u na de proefrit twijfelt, neem dan gewoon even wat bedenktijd.