Verzekering voor auto’s wordt steeds duurder

Verzekeraars van auto’s dreigen in de problemen te komen doordat er afgelopen jaar meer schade is gemeld dan er premie is binnengehaald. De DNB (De Nederlandse Bank) luidde onlangs de alarmbellen wegens een negatief saldo van driehonderd miljoen euro, wat het grootste verlies aller tijden betekende in deze sector. Het zal daardoor dan ook niet lang duren voordat de verzekeringspremies voor auto’s zullen stijgen.

De vergelijkingssite voor verzekeringen Independer zegt dat de premie voor een WA-verzekering op korte termijn zal toenemen met twintig procent. Een rondgang langs de aanbieders van verzekeringen leerde Independer dat nog niet iedereen de premie had verhoogd, maar dit is volgens de vergelijkingssite een kwestie van tijd.

WA-verzekering in 2016 wordt 88 euro duurder

De premie van de WA-verzekering is het meest toegenomen. In 2016 kost een nieuwe WA gemiddeld 88 euro meer dan het jaar ervoor, wat een stijging van twintig procent betekent. In het geval van een beperkte cascoverzekering steeg de premie met 73 euro (een vermeerdering van 19 procent). Bij de allrisk-verzekeringspremie bedroeg de stijging negen procent door een toename van 65 euro.

De klappen komen het hardst aan bij de beginnende automobilist, de jongere. Betaalde deze groep bestuurders vorig jaar nog 885 euro aan premie, nu is dat toegenomen tot 1020 euro. Independer stelt dat de verzekeraars gehoor hebben gegeven aan de constatering van de DNB. Met de verhogingen van premies kunnen zij de tekorten aanzuiveren.

Ook beweert Independer dat een premieverhoging niet het énige middel is, er bestaan ook alternatieven. Zo kunnen verzekeraars ook gaan investeren in innovaties, zoals een rijgedragverzekering, waarbij het mes aan twee kanten snijdt. De schadevrij rijdende automobilisten worden met een dergelijke regeling beloond voor hun perfecte rijstijl, waardoor de gezamenlijke schadelast kan gaan dalen.

Controleer of uw autoverzekering nog wel voordelig is

Er zijn een paar ontwikkelingen die het interessant maken om te controleren of uw verzekering nog wel een voordelige is. Zo is er sinds kort een uniform systeem voor de vaststelling van schadevrije jaren bij uw verzekering. Het mooie hiervan is dat dan de willekeur verdwijnt, want de schuldschade kost bijvoorbeeld altijd vijf jaar. Tevens maakt het inzichtelijk welke claims geen invloed hebben op schadevrije jaren.

Ook hebben enkele verzekeringsmaatschappijen een concept gelanceerd die de premie koppelt aan het rijgedrag; u wordt dan gevolgd door een sensor of via uw smartphone. Ook blijft het raadzaam om zo nu en dan uw autoverzekering te controleren. Immers, na enkele jaren van gebruik heeft u niet meer de laagste premie. Overstappen naar een ander kan u soms wel tweehonderd euro per jaar schelen.