Tweedehands auto kopen in elf stappen

Wie het onderstaande elfstappenplan gebruikt, heeft het nodige voordeel bij het uitzoeken van een tweedehands auto. Want er zijn diverse zaken waar u vooraf misschien niet aan had gedacht.

  1. Wat zijn uw wensen en voorwaarden? Raadpleeg hiervoor de tool ‘Autokieshulp’ op de site van de ANWB, maar denk ook aan zaken als wegenbelasting, bijtelling en BPM, milieu en energielabel, de opties waarmee u de auto eventueel kunt uitbreiden en de hoeveelheid en de hoogte van de zitplaatsen.
  2. Wie bij een BOVAG-dealer een tweedehands auto koopt, heeft betere voorwaarden dan de aankoop bij een particulier of ‘zomaar’ een autobedrijf. Wel zijn de BOVAG-bedrijven altijd net iets duurder.
  3. Maak altijd een proefrit en probeer hierbij alles tussen buitenweggetje en snelbaan uit, om een écht goede indruk van de auto te krijgen. Let hierbij op de remmen, de mate van eventuele roest, de besturing en de vering. Doe altijd een aankoopkeuring, ook als de auto ‘goed voelt’.
  4. Aan de hand van het kenteken, het merk en het type van de auto is het mogelijk om de autokosten voor uw specifieke situatie te berekenen.
  5. Een verkoper moet de eventuele gebreken van een auto aan u melden. Tevens heeft u ook de plicht om zelf de staat van de auto te onderzoeken, met bijvoorbeeld een proefrit of aankoopkeuring. Laat dit laatste altijd verrichten door een onafhankelijke derde, zoals een garage of de ANWB.
  6. Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis en of er een onderhoudsboekje aanwezig is. Controleer de kilometerstanden en zijn de onderhoudsbeurten op logische momenten uitgevoerd? Wie van een particulier koopt kan de kilometerstand online checken via de NAP. Leg altijd de tellerstand in de koopovereenkomst vast.
  7. Zoek van tevoren uit wat het type auto ongeveer waard kan zijn.
  8. Laat altijd een leveringsdatum opnemen in de koopovereenkomst. Als de verkoper hieraan niet voldoet, kan de overeenkomst nog zonder gerechtelijke tussenkomst worden ontbonden. Dit kan alleen bij BOVAG-bedrijven.
  9. In het geval van aankoop bij een autobedrijf is er niet altijd een garantie aanwezig. Laat daarom bepaalde voorwaarden in de koopovereenkomst opnemen, dan kunt u altijd verlangen dat de verkopende partij eventuele problemen oplost.
  10. Kentekenbewijs overschrijven: de papieren versie bestaat niet meer sinds 2014, daarom krijgt u nu ter vervanging van het oude deel IA en IB een kentekencard. Wie van een particulier een auto koopt, kan zich melden bij een door de RDW aangesteld kentekenloket.
  11. Vanaf de dag dat een auto op uw naam staat, moet u verplicht een WA-verzekering afsluiten. Vergeet dan niet om het vrijwaringsbewijs van de betreffende auto te vragen.