Minder diefstal van voertuigen 2015

In het jaar 2015 is het aantal diefstallen van voertuigen gedaald met 4,8 procent tot 29.218. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

De hoeveelheid gestolen auto’s was in 2015 10.091, wat zes procent lager uitviel dan het jaar ervoor. Er is met name een significante daling waarneembaar in de hoeveelheid gestolen jonge auto’s, met maar liefst veertien procent. De reden hiervan is waarschijnlijk toe te schrijven aan de aanwezigheid van betere eigentijdse alarmsystemen in deze auto’s. Deze maken het voor het dievengilde moeilijker om de software ervan te kraken.

Auto’s van tussen de vier en acht jaar in trek bij autodieven

Doordat bij autodieven de nieuwe modellen minder populair zijn geworden, hebben ze zich in hogere mate gericht op auto’s van tussen de vier en de acht jaar oud.  Het aantal autodiefstallen in deze leeftijdsklasse is met zestien procent toegenomen. Auto’s met een leeftijd van boven de acht jaar zijn minder in trek bij de dieven, wat ook wel logisch is gezien de afgenomen waarde.

Een stijging in de diefstal van voertuigen deed zich voor bij de motorfietsen: hiervan werden er vijf procent meer ontvreemd. Bij brom- of snorfietsen bleef het aantal gelijk met 7.000 stuks in een jaar tijd. Een forse daling tekende zich af bij de voertuigen met een trekhaak: caravans, opleggers en aanhangers werden 21 procent minder gestolen.

Van alle gestolen personenvoertuigen werden er vorig jaar zo’n 3800 terug gevonden, een daling van 37,4 procent. Wellicht komt dit omdat veel voertuigen direct na de ontvreemding al over de landsgrenzen worden vervoerd. Met name de categorie auto’s die vaker zijn gestolen, die van vier tot acht jaar oud, zijn moeilijk om terug te vinden.

Diefstal van een voertuig kan iedereen overkomen, wat zeker geldt voor de eigenaren van een voertuig uit een ‘risicogroep’. Hieronder treft u enkele diefstal preventietips.

Elf diefstal preventietips

 • Laat nooit autosleutels onbeheerd achter, bijvoorbeeld in uw kleding
 • Zorg dat aan de buitenkant van uw auto te zien is dat hij ‘leeg’ is, doe waardevolle spullen eventueel in de kofferbak
 • Zorg ervoor dat bij een woninginbraak de inbreker uw autosleutels niet op logische plekken kan vinden
 • Haal altijd uw sleutel uit het contact
 • Zorg dat uw auto een alarm of mechanisch slot heeft
 • Let er altijd goed op dat alle ingangen van uw voertuig op slot zitten
 • Plaats uw voertuig bij voorkeur op een goed verlichte of bewaakte (parkeer)plaats
 • Zorg dat u bij het parkeren de wielen in de richting van de stoeprand draait en zet het stuurslot er op
 • Laat vermiste autosleutels door uw dealer registreren in de autocomputer
 • Probeer een track and trace systeem te installeren
 • Plaats in de auto een stuurslot of extra startonderbreker