Basisuitrusting: wat moet er in mijn auto liggen?

In verschillende landen bestaan verschillende regels over wat een automobilist verplicht in de auto aanwezig moet hebben. In ons land is het vreemd genoeg niet verplicht om een veiligheidsvestje, gevarendriehoek of reservelampen in de auto te hebben. Eigenlijk is dat vreemd, want wie te maken krijgt met pech onderweg is immers wel verplicht om een gevarendriehoek op de weg neer te zetten als de waarschuwingslichten niet werken. En mensen die worden aangehouden met een weigerende lamp dienen deze wel te vervangen.  Hieronder treft u een overzicht van zaken die handig zijn om altijd bij u te hebben in de auto.

Een mooi voorbeeld hiervan is de gevarenhoek. Uw auto kan immers altijd een keer stil komen te staan en daardoor een gevaar vormen voor het omringende verkeer. In dat geval is behalve het laten knipperen van de waarschuwingslichten het handig om een gevarendriehoek te plaatsen. De regel is op dertig meter afstand van de auto. Overigens is dit in ons land niet verplicht als u de knipperende waarschuwingslichten aan hebt staan.

Veiligheidsvest en reserveverlichting

Tevens handig maar ook niet verplicht is het veiligheidsvest. Zeker ideaal als u in de donkere uren te maken krijgt met een ongeval, of voor de mensen die u daarbij helpen. In sommige landen moeten alle inzittenden er eentje hebben, in andere landen alleen de bestuurder.

Mensen die een bekeuring willen voorkomen dienen altijd reservelampen bij zich te hebben. Want als u tijdens een aanhouding door de politie in staat blijkt zelf een nieuwe lamp te plaatsen, dan zal u hiervoor geen boete ontvangen, die hierbij kan oplopen tot honderd euro.

Drie andere zaken die al vele levens hebben gered maar in ons land desondanks niet verplicht zijn gesteld, zijn de life hammer, de brandblusser en de verbandtrommel. Let bij die laatste twee of ze nog voldoende gevuld en compleet zijn. De life hammer wordt aanbevolen binnen het handbereik van de automobilist en eentje voor de passagier(s). het hamertje kan letterlijk het verschil maken tussen leven en dood als u in geval van nood een ruit moet inslaan en/of de autogordel  moet doorsnijden.

Noodpakket voor de wintersport of bij extreme filevorming

Tot slot is het altijd handig om een noodpakket in de auto te hebben van warme dekens, drinkwater en houdbaar voedsel. Om de paar jaar komt het immers wel eens in het nieuws dat mensen door extreme filevorming een nacht in hun auto moeten doorbrengen. Ook als u op wintersport bent is dit raadzaam. Daarnaast is het handig om een telefoonoplader, waxinelichtjes en een zaklantaarn in de auto te hebben. Voordat u met de auto in het buitenland op vakantie gaat is heet handig om even op internet te checken wat daar in tegenstelling tot ons eigen land allemaal verplicht kan zijn om in de auto te hebben.