Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

Doordat fossiele brandstoffen steeds schaarser worden, zullen we in de toekomst steeds massaler elektrisch gaan rijden. Zeker als de prijzen hiervan gaan afnemen, mogelijk door een tegemoetkoming in de aanschafkosten door de overheid. Hieronder treft u een overzicht van de negen volledig elektrische auto’s, plug-in hybrides en brandstofcelauto’s die in Nederland nieuw te koop zijn.

De goedkoopste met een aanschafprijs van 20.990 euro (exclusief batterijhuur) is de Renault Zoe. De kleinste uit dit overzicht heeft dan nog wel een kofferbakinhoud van 338 kilo, wat nog heel behoorlijk mag heten.  De laadmogelijkheden zijn behalve stopcontact en laadpaal ook snelladen.

Wie wat meer geld te besteden heeft en wat meer comfort verlangt maakt een goede keuze met de BMW i3. Dit model heeft een actieradius van 190 km en de aanschafprijs bedraagt 35.500 euro.

De Kia Soul EV

Het kwalitatieve evenbeeld in ongeveer dezelfde prijsklasse als de BMW i3 is de Kia Soul EV. Deze vijfzitter heeft een actieradius van 212 kilometer en een vraagprijs van 32.495 euro.

Alweer iets voordeliger maar ook niet te versmaden is de Citroёn C-Zero, een vaan de vlaggenschepen van de nieuwe generatie van dit merk. De gemiddelde aankoopprijs bedraagt 28.990 euro en snelladen is bij dit model helaas niet mogelijk.

Alweer wat prijziger met zijn 40.995 euro maar toch geen mogelijkheid tot snelladen is de Mercedes B-klasse Electric Drive. Deze Mercedes die nog geen jaar op de markt is, is zijn geld dubbel en dwars waard, want hij komt uitstekend uit de autotest van de ANWB.

Tesla Model S: de ‘Rolls Royce onder de elektrische auto’s’

Wie gaat voor het ultieme rijgenot, koopt de Tesla Model S. Met zijn 79,200 euro is hij twee maal zo duur als de hiervoor besproken Mercedes B-klasse Electric Drive, maar tegelijkertijd mag het voertuig de ‘Rolls Royce van het elektrisch rijden’ heten. De actieradius  bedraagt maar liefst 502 kilometer en het aantal zitplaatsen is zeven; ideaal voor grote gezinnen dus.

Tegenover de Tesla heeft Smart dan weer een model voor elektrisch rijden op de markt gebracht met heel andere eigenschappen: de Smart For Two Electric Drive Cabrio kan niet snelladen en heeft slechts twee zitplaatsen, maar voor sommige mensen is dat echter ook voldoende.  De prijs bedraagt slechts 22.450 euro (exclusief batterijhuur) en de actieradius is 145 kilometer.

Volkswagen is altijd al een pionier geweest qua elektrisch tijden een heeft dan ook twee modellen op de markt: de E-up en de E-Golf. De eerstgenoemde is afgaande op de testen een prima gezinsauto, die tevens kan snelladen. De aanschafprijs is 25.925 euro. De E-Golf is met 36.190 euro zijn duurdere maar ook kwalitatief hoogstaandere broer, met een hogere actieradius en één zitplaats meer.