Veiligheidsvestjes verplicht

In het verkeer kunt u niet veilig genoeg zijn, er ligt altijd gevaar op de loer. Vandaar is er in vele Europese landen regelgeving op het gebied van de aanwezigheid van reflecterende veiligheidshesjes in uw auto. Zodoende bent u goed zichtbaar als er calamiteiten zijn met uw auto en u bent buitenboord gestapt om u auto te inspecteren.

Als u op vakantie bent en niet minimaal één veiligheidsvest in de auto aanwezig hebt, kunt u daarvoor een aardige boete ontvangen. Het bezit van gele of oranje veiligheidshesjes is verplicht in onder meer Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Noorwegen, Zwitserland en Oostenrijk. Net als bijvoorbeeld het hebben van een milieusticker is dit dus echt iets om rekening mee te houden als u op vakantie gaat naar het buitenland.

De veiligheidshesjes dienen te voldoen aan de Europese EN 471-norm, die net als het CE-kenmerk op zowel de verpakking als het hesje moet staan vermeld. De hesjes zijn doorgaans altijd geel of oranje en zijn voorzien van twee horizontale reflecterende witte strepen.

Regels verschillend per land

In de meeste landen is er niet alleen de verplichting om een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval, maar is het ook verplicht er een in de auto te hebben. In een deel van de landen geldt deze regel alleen voor snelwegen en autowegen, in andere landen weer voor alle wegen. Het handigst is dus om er altijd maar van uit te gaan dat er een hesje in uw auto aanwezig is. Het gaat immers ook om uw veiligheid, en dan kunt u maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Zoals zojuist al werd gesteld, kunnen de regels voor veiligheidshesjes per land onderling verschillend zijn. Zo geldt het in Noorwegen uitsluitend voor in Noorwegen geregistreerde voertuigen. Let daar wel op als u in dat land een huurauto of een huurcamper gebruikt. In Tsjechië zijn de hesjes alleen verplicht voor bedrijfsmatig gebruikte voertuigen; let daar dus op als u naar dat land gaat in een bestelbusje of een personenauto met reclamebelettering. In Roemenië gelden weer andere regels: daar is het alleen bestemd voor de voertuigen van boven de 3500 kilo, dus eigenaren van de wat grotere campers moeten eraan voldoen. In Duitsland dienen de hesjes binnen handbereik te zijn opgeborgen, dus niet in de kofferbak. Ook moet in dit land voor elke inzittende een veiligheidsvest aanwezig zijn.

Hesjes ook voor fietsers

Sinds 2008 dienen fietsers in Frankrijk, bij slecht zicht en in het donker, buiten de bebouwde kom ook een veiligheidshesje te dragen. Ook in veel andere landen wordt dit geadviseerd aan fietsers. In Nederland zijn de vesten nog niet zo ingeburgerd bij fietsen en automobilisten, hoewel ze bij hardlopers wel aardig populair zijn.

Bij de ANWB kunt u voor een bedrag onder de twintig euro vesten kopen die aan de normen voldoen. Ook hebben ze hier speciale familiepakketten, met een kindermaat inbegrepen.