Sneeuwketting tips

Wie op wintersport gaat, krijgt er onherroepelijk mee te maken: sneeuwkettingen. De kans is groot dat u een omvangrijk deel van de route in het buitenland moet afleggen op een besneeuwd wegdek. Veel mensen zien het als een grote opgave om te moeten rijden in de sneeuw, maar met de juiste voorbereidingen valt dat volgens ons achteraf nog wel mee. Vanzelfsprekend moet u in bijvoorbeeld de Alpen nooit zonder sneeuwkettingen rijden en soms zal u ze ook om moeten leggen. Hieronder leggen we uit waar u op moet letten bij de aankoop en wanneer het tijd is om de kettingen op de auto te monteren.

Het belangrijkste aandachtspunt bij de aankoop van sneeuwkettingen is de grootte. Sneeuwkettingen die te strak of juist te wijd zijn, kunnen noodlottige gevolgen hebben voor uw autobanden., net als sneeuwkettingen die niet vrij lopen van de ophangingsdelen en carrosserie. Begin de zoektocht dus met checken op de band wat de precieze maten zijn. Op Mister-auto.nl/fl/ treft u een handige methode om de juiste maat te checken door een selectie te maken op basis van de breedte, hoogte en diameter.

Koop sneeuwkettingen die gebruiksvriendelijk zijn

Naast de grootte is de gebruiksvriendelijkheid van belang. Want u wilt natuurlijk niet meemaken dat u erg veel tijd kwijt bent om in de kou en sneeuw de kettingen te moeten omdoen. In de gebruiksaanwijzing staat doorgaans hoe lang de montagetijd bedraagt. Ook zijn er snelmontagekettingen op de markt.

Als u merkt dat de weg ‘echt wit’ is en u verliest aan grip, dan is het overduidelijk tijd om de sneeuwkettingen aan de banden te monteren. Als u echter nog twijfelt, neem dan gewoon het zekere voor het onzekere. Bedenk dat u op steile wegen vaker kettingen nodig heeft dan op wegen waar de hellingshoek niet zo groot is. Bedenk dat u met sneeuwkettingen nooit harden dan vijftig kilometer per uur moet rijden en probeer ook ontspannen te rijden.

Tot slot nog een paar tips

Tot slot nog enkele laatste tips:

  • Zorg dat uw sneeuwkettingen binnen handbereik liggen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze niet helemaal onder uw wintersportbagage liggen.
  • Houd ook in de gaten waar de kettingomlegplaatsen zijn. Staan andere automobilisten ook al te monteren en is er nog plek? U kunt voor uw eigen veiligheid beter even wachten bij een kettingomlegplaats dan te willen doorrijden naar een volgende.
  • Zorg dat u een paar werkhandschoenen in de auto hebt liggen om de sneeuwkettingen te monteren; het manoeuvreren met de ketting is doorgaans een ‘smerig klusje’.
  • In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in de meeste wintersportlanden wel, en dan vaak ook nog met specifieke voorwaarden die per land kunnen verschillen. Wij adviseren u om hiervoor even op de site van de ANWB te kijken.