Leaserijders kunnen nog profiteren van bijtelling

Mensen die nog van de gunstige regels van 2015 voor bijtelling wilden profiteren, hebben massaal in de tweede helft van 2015 een auto aangeschaft om deze toch nog voordat het 1 januari was op kenteken te kunnen zetten. Nu blijkt echter dat leaserijders die begin 2016 een auto kopen, alsnog volop kunnen profiteren van de ‘oude’ gunstige regels voor bijtelling. Veel autobedrijven zijn namelijk zo slim geweest om eind 2015 een extra grote inkoop te doen, waarbij de betreffende auto’s al in eind 2015 op kenteken zijn gezet.

Hiervoor hebben ze massaal de populaire modellen ingekocht en dus nog net in 2015 op kenteken gezet, zodat het mes aan twee kanten snijdt: de autobedrijven kunnen hierdoor ook in 2016 fors veel auto’s blijven verkopen en de klant wordt erdoor begunstigd dat de auto al in 2015 op kenteken is gezet, terwijl de feitelijke aankoop pas in het begin van 2016 is.

Veel auto’s wachten in 2016 nog op een nieuwe eigenaar

Een mooi voorbeeld is een populaire auto als de Peugeot 308 (uitgeroepen tot populairste auto van 2015). Deze is alleen al in december 12.000 maal op kenteken gezet. Diverse media, zoals het dagblad Trouw, melden dat deze Peugeots nog lang niet allemaal verkocht zijn aan consumenten. In werkelijkheid staan ze gestald op de parkeerplaatsen van de autobedrijven, wachtend op de uiteindelijke klant die nog even mooi van de oude bijtellingsregels wil profiteren.

Dit hamsteren van grote partijen auto’s, zoals gezegd om de autohandel in 2016 te spekken en om de klant nog even van de oude bijtellingsregels te laten profiteren, is volgens de Rai gewoon legaal. De ‘hamstertruc’ zou ook voor andere types populaire auto’s zijn toegepast, zoals bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander PHEV.

Reken begin 2016 nog op diverse aanbiedingen!

Zoals bekend mag worden geacht maken de nieuwe bijtellingsregels voor 2016 vooral het rijden van hybrides duurder. De bestuurders van deze populaire auto’s hoefden in 2015 maar zeven procent bijtelling te rekenen. In 2016 is dat bij de aankoop plus kentekenregistratie vermeerderd tot vijftien procent. Vandaar dat het loont om dit soort auto’s alsnog aan te bieden in het begin van 2016, zodat de potentiële autokopers die in 2015 nog achter het net visten nu alsnog profitabel kunnen toeslaan. U kunt dus rekenen op tal van aanbiedingen nu het nog het begin van 2016 is; wees er op tijd bij! Leaserijders kunnen dan nog vijf jaar profiteren van de oude gunstige regeling.

De grote drijfveer achter de zeer hoge decemberverkopen waren de zakelijke verkopen. Er werden in deze maand immers rond de 69.000 auto’s op kenteken gezet. Omdat de autobranche voor twee derde deel drijft op leaseauto’s verwacht men dat 2016 een wat minder gunstig jaar zal worden dan 2015. Naast de cijfers uit de zakelijke markt is het zo dat particulieren minder vaak een auto kopen dan voorheen. Dit gaat met name op voor jongeren, zoals naar voren komt uit een inventarisatie van Z24. De gemiddelde leeftijd van de autokoper is inmiddels vrij hoog: 57 jaar.