Geen geflits meer bij files

Een wens van vele automobilisten is onlangs in vervulling gegaan. Politie en Rijkswaterstaat hebben immers afgesproken een einde te maken aan files die ontstaan door snelheidscontroles. Beide partijen zijn voornemens een betere communicatie met elkaar te voeren, wat er toe moet leiden dat een flitsactie snel kan worden stop gezet zodra er filevorming optreedt. De slogan ‘De politie is je beste vriend’ wordt nu dus echt realiteit!

Er zijn namelijk veel weggebruikers die hard op de rem trappen zodra ze langs de weg een camera op een statief of een busje in de berm zien staan. Iemand hoeft immers maar drie kilometer te hard te rijden om al een gepeperde rekening te ontvangen, dus een dergelijke impulsactie is niet zo vreemd te noemen. Als het druk is op de weg kan het leiden tot een lange file, ook vergroot het de kans op ongelukken door auto’s die tegen elkaar oprijden.

Rijkswaterstaat gaat politie inseinen bij slechte doorstroming verkeer

Politie en Rijkswaterstaat zijn nu overeengekomen dat Rijkswaterstaat de politiemeldkamer inseint als een flitscontrole zorgt voor een slechte doorstroming van het autoverkeer. Het is dan aan de meldkamer om met het betreffende flitsteam telefonisch contact te leggen. In het merendeel van de gevallen zal de flitsactiviteit dan worden gestaakt.

De VID (Verkeers Informatie Dienst) klaagde in het verleden al vaker over filevorming door politiecontroles. In 2015 luidde deze organisatie reeds de noodklok daartoe in politiek Den Haag. De VID stelde toen dat de politiecontroles vaak te makkelijk zichtbaar staan opgesteld, waardoor bestuurders massaal op de rem trappen.

Nieuw protocol waaraan iedereen zich moet houden

Woordvoerder Alfred van Beilen van de Politie Midden-Nederland stelde onlangs al in De Telegraaf dat de oude afspraken vaak niet werden nagekomen. “Door slechte communicatie flitsten we vaak te lang door, zodat we ook zelf de files zagen ontstaan. Nu is er gelukkig een nieuw protocol en zal iedereen zich daaraan moeten houden”, zo vertelde hij aan De Telegraaf. Hij hoopt dat de hoeveelheid files door snelheidscontroles binnenkort tot het verleden gaan horen. “De flitscontroles zijn bedoeld om het veiliger op de weg te maken, niet onveiliger.”