De populairste occasions

Afgelopen maand was de jaarlijkse bekendmaking van de top tien van meest gezochte occasions. Dit werd één groot ‘Duits feestje’, aangezien negen van de tien auto’s van Duitse makelij is. Blijkbaar gaat de stelling dan ook niet op dat het schandaal rondom de ‘sjoemelsoftware’ van Volkswagen de ‘Deutsche Gründlichkeit’ van de auto-industrie van onze oosterburen zou hebben aangetast. Er staat immers in de top tien maar één automerk dat niet uit Duitsland komt: de Volvo V 70 is met als land van afkomst Zweden de enige ‘buitenlander’. Duitse auto’s blijven onverminderd populair, zoveel is wel duidelijk! Al moet wel worden gezegd dat er een opvallend verschil bestaat: er is een top tien lijstje van meest gezochte occasions en meest populaire occasion, deze twee lijstjes vertonen grote verschillen!

Occasion kopers minder belangstelling voor de bijtelling

Vorige maand bleek de lijst met populairste nieuwe auto’s van Carbase voor een groot deel overeen te komen met de auto’s die deel uitmaken van het Nederlandse (lease)wagenpark. Het valt natuurlijk wel op dat de koper van een occasion zich minder bezig houdt met zaken als een lage bijtelling, dat zie je wel terug aan het lijstje met meest gezochte occasions, waar de BMW 5-serie het doodleuk tot de derde plek schopt. De BMW 3-serie werd zelfs de nummer één. Alleen een klassieker als de Volkswagen Golf kon zich nog nestelen tussen deze begeerlijke Beiers.

Volvo V70 de enige niet-Duitser uit het lijstje

Het merk Volkswagen, weliswaar geplaagd door het dieselschandaal, zien we nog twee maal terug in het lijstje. De VW Passat heeft een achtste plaats behaald, terwijl de hekkesluiterpositie wordt ingenomen door de VW Polo. De Audi A4 en de auto’s uit de Mercedes C-klasse, oftewel de onbetwiste rivalen van de BMW 3-serie, verkopen zich volgens de resultaten uit de lijst in feite net zo gemakkelijk als hun grote concurrent op het gebied van grote Duitse auto’s. Daarbij mag ook niet onopgemerkt blijven dat Fords alternatief voor de VW Golf, de Ford Focus, ontegenzeggelijk ook hoge ogen gooit. Enig tegengas is afkomstig uit Zweden, het land van afkomst van de Volvo V70. Dit is de enige bolide die er in slaagt om het ‘Duitse feestje’ te verzieken. Het occasion kopend publiek vindt deze grote Zweed een begeerlijk tweedehandsje, dat wordt wel duidelijk als de zoekopdrachten op de site erbij worden gehaald.

De top tien van meest gezochte occasions

Hieronder treft u de eindresultaten van de top tien:

Nummer 1: de BMW 3-serie

Nummer 2: de Volkswagen Golf

Nummer 3: de BMW 5-serie

Nummer 4: de Audi A4

Nummer 5: de Ford Focus

Nummer 6: de Volvo V70

Nummer 7: de Opel Astra

Nummer 8: de Volkswagen Passat

Nummer 9: de Mercedes Benz C-klasse

Nummer 10: de Volkswagen Polo