Winterbanden, hoe wat wanneer?

Winterbanden, hoe wat wanneer?

18-10-2016

Nu het weer herfst is, zie je automobilisten massaal winterbanden onder hun auto laten plaatsen. En waarom ook niet, want ze geven de automobilist, passagiers en medeverkeersgebruikers veel meer veiligheid. Winterbanden zijn niet alleen bestemd voor situaties met sneeuw en ijs, ze zijn ook veiliger bij nat wegdek, terwijl ze onder de zeven graden Celsius meer grip bieden dan zomerbanden.
De winterband kent een andere rubbersamenstelling en een andere structuur dan de zomerband. De groeven in winterbanden kunnen veel makkelijk sneeuw en (smelt)water afvoeren, wat een beter contact tussen wegdek en auto geeft. Ook de zachtere samenstelling zorgt voor meer grip op de weg dan een zomerband.

Winterbanden herkent u aan het sneeuwvlokje-logo

Elke winterband is herkenbaar aan een sneeuwvlokje-logo op de ‘wang’ van de band. Daarnaast hebben ze een ander profiel op het loopvlak en is elke groef wat grover en dieper. Het M&S-logo (Mud and Snow) is een uit de gratie geraakte aanduiding die echter ook wel wordt gebruikt op all season-banden; oriënteer u dus op het sneeuwvlokje-label, want die garandeert in staat te zijn om de voor Europa geldende testresultaten te kunnen doorstaan. Wilt u voordelig uw auto verkopen? Dit kan het best op nuautoverkopen.nl

Een duidelijk punt van verschil van een winterband is ook de veel elastischer samenstelling. Bij ‘gewone’ banden neemt de remweg op een gladde ondergrond doorgaans tot maximaal vijftig procent af vergeleken met een zomerband in dezelfde omstandigheden. Naast aangepaste groeven heeft een winterband ook nog eens heel veel lamellen om de afvoer van (smelt)vocht makkelijker te maken. Een ander pluspunt is dat een winterband niet kan slijten als de zomerband onder de auto zit en andersom; per saldo levert dat dus ook nog eens een besparing op.

Advies: winterbanden laten plaatsen door garage is veiliger

In ons land is de plaatsing van winterbanden (nog) niet verplicht, in Europese wintersportlanden is dat vaak wel zo. Houd daar altijd rekening mee als u op wintersport gaat. In Duistland moet u bijvoorbeeld onder de zeven graden bij vochtige weersomstandigheden verplicht winterbanden onder uw auto moeten hebben, naast de u vast wel bekende milieusticker die daar in milieuzones verplicht is.

Wij adviseren u om winterbanden te laten monteren door een erkende garage of dealer. Een verkeerd geplaatste band kan immers voor gevaar zorgen. Zo moet elke geplaatste band ‘gebalanceerd’ worden, en dat vereist gespecialiseerd gereedschap. Als u toch wil besparen op de banden dan raden wij u aan om de winterbanden tweedehands aan te schaffen.