Verkoop van nieuwe auto’s daalt

Verkoop van nieuwe auto’s daalt

07-11-2016

De verkoop van nieuwe auto’s daalt in Nederland ook in het derde kwartaal van 2016 in vergelijking met het jaar ervoor. Dit blijkt uit de nieuwste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het tweede kwartaal werden er immers nog 91.000 auto’s verkocht, ten opzicht van honderdduizend in het derde kwartaal van 2015. Daarmee werd de lijn van de eerste zes maanden van het jaar doorgetrokken. Tussen januari en september van 2016 werden er in totaal 15.500 minder nieuwe modellen verkocht dan het jaar ervoor. Dit is een afname van vijf procent. Uw auto verkopen? Dit kan gemakkelijk op nuautoverkopen.nl.

De laatste piek in autoverkopen was in 2011

De laatste keer in de nabije geschiedenis dat de autoverkoop piekte was in 2011. Sinds dat jaar namen de verkopen van nieuwe auto’s af. Opmerkelijk is ook dat er één opvallende doelgroep is die veel nieuwe auto’s koopt: de categorie automobilisten van 55-plus.

In de eerste negen maanden van 2016 bezette Opel de eerste plek in de verkopen van nieuwe auto’s, de Peugeot 208 was het best verkochte model. Volkswagen bleef na drie maanden de merkenlijst aanvoeren, hierbij gevolgd door Peugeot. Deze gegevens zijn gepubliceerd door het RDC en automotive kennisbureau Aumacon.

Daling verkoop van nieuwe auto’s vooral om economische redenen

Volgens deskundigen is de daling van de verkoop van nieuwe auto’s toe te schrijven aan economische redenen. Hoewel de media beweren dat we uit de financiële crisis zijn, ervaren veel mensen dat niet persoonlijk. Autobezit vinden veel mensen aan de prijzige kant; brandstof, belasting, verzekering, onderhoud, het gaat ze niet in de kouwe kleren zitten.  Dit geldt met name voor de wat jongere automobilisten. Daarnaast zijn er de laatste jaren duurzame alternatieven als Greenwheels, plus het gegeven dat automobilisten tegenwoordig langer met hun auto doen of dat in ieder geval proberen.

Ook de Belastingdienst speelt een rol in de afzet van de automarkt. Zodra er een willekeurig besluit wordt genomen, kan het maar zo zijn dat er wordt besloten om in kleinere fiscaal gunstiger auto te gaan rijden. Of mensen proberen massaal voor een bepaalde datum een nieuwe auto aan te schaffen in verband met nieuwe bijtellingsregels, zoals in de maanden voor 1 januari 2016 nog het geval was.