Tips om BPM te sparen

Tips om BPM te sparen

18-11-2016

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen en moet worden betaald voor elke in Nederland geregistreerde personenauto, bestelauto of motorrijwiel. Ook moet BPM worden betaald voor in het buitenland geregistreerde voertuigen waarmee een Nederlandse bestuurder op de Nederlandse weg rijdt. In dit blog geven wij u enkele legale tips om BPM te besparen, want belasting betalen is immers niemands hobby.

Als u een auto importeert bent u verplicht om BPM-aangifte te doen, anders kan de importauto geen Nederlands kenteken krijgen. Sinds de laatste wetswijziging bent u zelf verantwoordelijk voor de aangifte, die u dan ook geheel zelfstandig moet berekenen en invullen. Hieronder treft u hoe u de berekening zo veel mogelijk in uw voordeel kunt laten uitpakken, zonder dat u de wet overtreedt. Uw auto verkopen? nuautoverkopen.nl helpt u verder.

Bereken de BPM op basis van de Nederlandse handelswaarde

Met de vaste BPM rekenformule wordt het oorspronkelijke BPM bruto bedrag berekend voor het geval het een nieuwe auto is. Als u dus niet een nieuw model importeert, wat in de meeste gevallen zo zal zijn, mag u op de bruto-BPM afschrijven. De zogeheten rest-BPM die dan overblijft, dient uiteindelijk te worden betaald. Bereken daarom de BPM op basis van de Nederlandse handelswaarde van uw voertuig. Bij veel auto’s is die waarde momenteel laag, waardoor u een groter deel van de BPM mag afschrijven dan de Belastingdienst voorschrijft in haar tabellen.

Een andere tip is dat u niet verplicht bent om de meest recente BPM rekenformule te gebruiken, dit mag ook van een ander jaar zijn. Dit noemen we de ‘historische bruto BPM’, waarbij de een berekenmethode mag worden gebruikt waarbij het peiljaar ligt tussen de toelatingsdatum uit het buitenland en de huidige datum. Op grond hiervan kunt u ervoor zorgen dat u verhoudingsgewijs niet te veel rest-BPM betaalt.

Zorg voor een lage kilometerstand en een lage leeftijd

Verder beschouwt de Belastingdienst een auto als ‘nieuw’ als deze aan twee voorwaarden voldoet: er mag niet meer dan 3000 kilometer op de teller staan of hij moet minder dan drie maanden oud zijn vanaf de importdatum. U mag afschrijven op de BPM als het voertuig onder de drie maanden en onder de 3000 kilometer zit.

Tot slot moet u goed opletten bij het online willen berekenen van de BPM. Op internet zijn er diverse BPM calculatoren die een schatting voor u kunnen aangeven. Vaak worden hierbij niet alle gegevens in acht genomen om de juiste BPM aangifte te te berekenen, laat staan dat ze de voordeligste route voor u uitstippelen. De uitkomsten van deze rekentools zijn immers vaak te hoog. Daarnaast zijn er malafide online BPM rekentools, die tegen vergoeding de BPM voor u willen berekenen. Veelal pakken deze berekeningen te hoog uit en komt u met een onnodig hoge rekening voor de bewezen dienst te zitten.