Oostenrijk wil alliantie tegen Duits tolplan

Oostenrijk wil alliantie tegen Duits tolplan

22-02-2017

Het betalen van tol op snelwegen in het buitenland is een doorn in het oog van de Nederlandse toerist of het zakelijk verkeer. Het kost veel tijd en geld en roept veel irritatie op. In Europees verband roeren de tegenstanders zich nu voor de plannen bij onze oosterburen: Oostenrijk wil een alliantie tegen het Duitse tolplan.

De Oostenrijkse minister van Verkeerszaken Jörg Leichtfried wil met andere omringende landen een alliantie starten om tegenstand te bieden aan de verregaande Duitse tolplannen. Hij heeft het initiatief genomen dat er deze maand in Brussel een topoverleg tussen de betrokken landen komt, zodat gezamenlijk kan worden opgetreden tegen de tolplannen voor personenauto’s. Onze verantwoordelijke minister, Melanie Schultz van Haegen, steunt het voorstel van haar Oostenrijkse collega.

 

Duits tolplan is volgens Oostenrijk strijdig met regels EU

In felle bewoordingen heeft minister Leichtfried per brief zijn afkeer geuit aan Violeta Bulc, de commissaris die bij de EU hoofdverantwoordelijke is voor verkeerszaken. Hij vindt het tolplan niet alleen onacceptabel voor Oostenrijkse automobilisten, maar ook nog eens strijdig met de geldende EU-regels. Wat hem het meest steekt is dat elke Duitse automobilist via de wegenbelasting een compensatie ontvangt voor de tol die hij moet betalen, terwijl dit aan bestuurders uit andere landen voorbij gaat.

Ook het Nederlandse ministerie van Verkeer en Infrastructuur heeft om opheldering gevraagd bij de verantwoordelijke EU-commissaris. Minister Schultz wil graag horen van mevrouw Bulc waarom Duitse automobilisten in het tolplan een andere behandeling krijgen dan de bestuurders uit de overige landen. Ook heeft ze vraagtekens bij de juridische haalbaarheid van het plan met het oog op de EU-regelgeving over tolheffing. Als het Duitse tolplan in zijn huidige vorm doorgang vindt, zal Nederland naar de rechter stappen om op te komen voor de Nederlandse automobilist.

 

Ook in Duitse politiek opheft over het eigen tolplan

Los van de ophef in Oostenrijk bestaat ook bij onze oosterburen zelf twijfel over de zin van het nieuwe plan voor tolheffing. In politiek Berlijn is veel te doen over de plannen voor tolheffing, ook binnen de eigen gelederen van de verantwoordelijke partij het CDU. Met name de Beierse zusterpartij van Angela Merkels CDU geldt als een groot pleitbezorger.

Opmerkelijk is dat in de eerste versie van het tolplan alleen zou gelden voor buitenlandse automobilisten. De redenering hierachter was dat zij immers gebruik maken van het Duitse wegennetwerk, zonder hiervoor een cent bij te dragen aan onderhoud.

Nu Auto Verkopen kan u met allerlei zaken helpen, of het nu de laatste nieuwtjes zijn of hulp bij uw auto verkopen! Neem contact met ons op voor meer vragen.