Een op de vier automobilisten rijdt schade auto

Een op de vier automobilisten rijdt schade auto

16-12-2016

Maar liefst één op de vier automobilisten rijdt schade auto: Nederlanders zijn aardige brokkenpiloten. Daar komt bij dat de kans op autoschade de afgelopen vijf jaar sterk is toegenomen. In het merendeel van de gevallen gaat het om ruitschade, maar ook komt autoschade vaak uit een onverwachte hoek. Hieronder leest u de cijfers en feiten.
Zoals gezegd heeft de Nederlandse automobilist tegenwoordig meer schade. In het jaar 2006 had nog vijfentwintig procent van de automobilisten op jaarbasis een maal een schade. Dat aantal is gestegen tot 28 procent. Na ruitschade is aanrijdingsschade met bijna tien procent een goede tweede. Wilt u uw schade auto verkopen? Bekijk dan nuautoverkopen.nl.

Jongeren 18-24 jaar zijn de grootste brokkenpiloten

Wat iedereen kan nagaan, is dat hoe meer kilometers een automobilist aflegt, des te groter de kans op schade aan de auto. Wie bijvoorbeeld een rit van twintig kilometer per werkdag extra heeft, loopt zelfs vijftien procent meer kans op schade. Op werkdagen is eveneens de grootste kans op schade. De grootste brokkenpiloten zijn jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar, wat is toe te schrijven aan het gebrek aan rijervaring. De groep bestuurder van tussen de 46 tot 55 jaar heeft twintig procent meer kans op schade als zij meer dan vijfduizend kilometer per jaar meer rijden. Opmerkelijk feit is dat op zondagen de kans op schade het kleinst is: acht procent versus zestien procent. In een gemiddelde werkweek is de kans op schade evenredig verdeeld over de dagen.

Vaak is het zo dat schade op een onverwachte manier ontstaat. Zo’n drie op de tien mensen heeft een opvallend schademoment. Zo zijn ruitschades het meest voorkomend, maar het komt lang niet altijd door zaken als een steenslag of een temperatuurverschil.

Klimaat ook bepalende factor bij autoschade

Ook het klimaat kan een opmerkelijk effect hebben. De kans op schade is het meest kansrijk in de maand maart, te weten 35 procent. In deze maand komt dat door onverwachte vorst. Tevens is er een opmerkelijke schadepiek te zien in de maand juli met 33 procent meer meldingen van schade. Denk bijvoorbeeld aan de zware regenbui van 27 juli 2015. Op deze dag lag de hoeveelheid meldingen van schade bijna dertig procent hoger.

In de branche van autoverzekeraars zijn dit soort getallen van groot belang. De premie van een autoverzekering wordt erop afgestemd, ook al kan een verzekeraar natuurlijk nooit van te voren weten wanneer er zeer extreme weersomstandigheden zijn, zoals erge regenval of ijzel die het hele land plat legt.