Auto exporteren? Zo werkt het

Auto exporteren? Zo werkt het

07-10-2016

Wie een auto wil exporteren, moet zijn registratie opzeggen bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Hierdoor hoeft u geen verzekering en belasting meer te betalen en vervalt de APK-plicht. U kunt dit regelen bij een RDW-balie, een RDW-keuringsstation of een door de RDW erkend bedrijf voor de export van auto’s.
Als u naar een van deze drie gaat, bent u niet verplicht de auto mee te nemen. De kosten zijn € 9,54. Na betaling meldt de RDW uw auto af in het kentekenregister. De nummerborden moet u dan inleveren. Auto verkopen in Amsterdam? Kies voor nuautoverkopen.nl.

Wat ontvangt u bij de afmelding bij de RDW?

Bij de afmelding ontvangen de autobezitters met een papieren kentekenbewijs drie zaken: het tenaamstellingsbewijs, het vrijwaringsbewijs en het papieren kentekenbewijs deel 2. Deze zaken zijn noodzakelijk voor een herregistratie in een ander land.

Eigenaren van een creditcard-kentekenbewijs ontvangen ook drie zaken: het vrijwaringsbewijs, het kentekenbewijs op creditcard-formaat en een papieren kentekenbewijs deel 2 voor uitvoer. Als alles akkoord is, verliest het kenteken vanaf dat moment zijn geldigheid.

Met een kentekenbewijs deel 2 mag u vanaf die dag nog maximaal twee weken op de Nederlandse weg rijden. De voorwaarden die hieraan worden gesteld zijn: de auto is deze 14 dagen nog verzekerd, er is een geldige APK en er zitten witte kentenplaten op de auto. Mocht u deze twee weken niet meer de betreffende auto gebruiken, dan kunt u de verzekering stopzetten. De motorrijtuigenbelasting is dan al automatisch gestopt. Als de auto buiten de EU terecht komt, moet u ook nog de douane bezoeken voor een ‘aangifte ten uitvoer’.

Been vijf zaken mee voor een correcte afhandeling

Voor de afmelding dient u minimaal 18 jaar oud te zijn, in het geval van een bromfiets is dat 16 jaar. Autobezitters moeten vijf zaken meebrengen voor de uitschrijving: een geldig legitimatiebewijs, de nummerborden, het overschrijvingsbewijs, het tenaamstellingsbewijs (deel IB) en indien van toepassing een maximaal 1 jaar oud uitreksel van de Kamer van Koophandel.

Veel auto’s zullen in het nieuwe land van bestemming een nieuw kenteken ontvangen. Mocht in dat geval het Voertuigbewijs (deel IA) ontbreken, dan zult u een vervangend kentekenbewijs moeten aanvragen voor de auto in kwestie. Om zonder problemen in een ander land een kenteken te ontvangen is het handig dat u het volledige kentekenbewijs heeft. De noodzaak hiervan kunt u navragen in het land waar de auto naartoe zal gaan. Het handigst is het om de nieuwe eigenaar zelf de uitvoer bij de RDW te laten regelen!