Autoslot wordt afgeschaft

Minister Ard van der Steur heeft vorige maand het alcoholslot definitief afgeschaft. Het slot is een startonderbreker die bij notoire drankrijders werd ingebouwd. De bestuurder moet in zulke gevallen een blaastest in de auto doen, en bij een te hoog promillage zal de auto niet starten. Wie onder het promillage van 0,2 zit kan met een gerust hart gaan auto rijden.

In Nederland waren in 2015 nog 5.200 automobilisten die een alcoholslot ingebouwd hadden, iets dat ze overigens uit eigen zak moesten bekostigen. De ongeveer duizend bestuurders die het afgelopen half jaar zijn gepakt met een slok te veel op krijgen sowieso geen alcoholslot.

Autoslot lag juridisch onder vuur

Er leefde veel kritiek over het fenomeen alcoholslot. Zo lag het juridisch onder vuur. De straf werd immers uitgevaardigd door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) en viel onder het bestuursrecht. Maar: de Hoge Raad besliste dat er naast het alcoholslot geen strafrechtelijke straf mocht volgen, omdat er dan in feite een dubbele straf is. Daardoor konden mensen met een alcoholslot niet meer strafrechtelijk worden vervolgd.

Tevens heeft het kabinet onderzocht of een rechter een alcoholslot kan afdwingen, maar naar verwachting is dat onmogelijk. Minister Van der Steur is van mening dat het alcoholslot binnen het strafrecht te weinig meerwaarde heeft. Hij is van mening dat de stopzetting van het alcoholslot de rechter ertoe zal bewegen eerder en langer een ontzegging van rijbevoegdheid op te leggen; dan mag degene met een slok te veel op dus helemaal niet rijden. De minister onderzoekt nog op welke wijze het rijverbod strenger kan worden gecontroleerd.

Drankrijders krijgen vanaf nu brief thuis met vermelding van strafpunt

Sinds kort krijgen automobilisten die betrapt zijn op drankrijden een brief thuisgestuurd. Hierin is opgenomen dat ze dan een eerste strafpunt hebben. Gaan ze dan binnen vijf jaar weer in overtreding met alcohol, dan wordt hun rijbewijs afgenomen.

Ook wil de minister in de toekomst naar een systeem toe waarbij mensen die grove verkeersovertredingen hebben gemaakt of vaker de fout ingaan, strenger worden aangepakt. Zijn voorstel is om dit te doen met boetes die oplopen per gemaakte overtreding.

De Vereniging Verkeersslachtoffers heeft al in de media beweerd dat afschaffing van het alcoholslot het aantal ongevallen zal doen toenemen. Men rekent hierbij op vijftig extra verkeersdoden en ruim duizend gewonden die in het ziekenhuis terecht zullen komen.