Auto winterklaar maken

Het laatste wat iedere bestuurder nodig heeft is dat zijn auto het begeeft in koud, bar winterweer. Een voertuigcheck nu voor de winter zich aankondigt is een verstandige manier voor uw autozorg bewustzijn. Tevens vermijdt het de overlast om in de koude te stranden en met onvoorziene uitgaven en dan voor noodreparaties komen te staan.

De ANWB zegt: “Een wintercheck voor uw voertuig laten uitvoeren is een verstandige keuze. Een investering van een uur of twee om uw voertuig te checken is alles wat benodigd is om een geruststellende gedachte te hebben, ook het vermijden van kosten en het gedoe van autopech gedurende zwaar weer.”

We raden de volgende stappen aan voor het winterklaar maken van uw voertuig:

  • Als u gaat voor een motorafstelling, laat dat dan doen voor de winter zijn intrede doet. De winter vergroot bestaande problemen zoals pingen, harde starts, trage prestaties en ruw stationair draaien.
  • Laat de batterij en het oplaadsysteem nakijken voor optimaal presteren. Koud weer is zwaar voor batterijen.
  • Maak het koelingssysteem schoon, spoel het door en voeg nieuw antivries toe. Als algemene vuistregel geldt dat dit elke twee jaar zou moeten gebeuren.
  • Zorg ervoor dat kachels, ontdooiers en ruitenwissers goed werken. Overweeg winter ruitenwissenbladen en koud weer ruitensproeiervloeistof. Als een algemene regel geldt dat ruitenwisserbladen elke zes maanden vervangen zouden moeten worden.
  • Laat het loopvlak diepte en bandendruk nakijken. Als sneeuw en ijs een probleem zijn, bijvoorbeeld op wintersport, neem dan sneeuwkettingen mee. Gedurende de winter zal de bandendruk elke week nagekeken moeten worden.
  • Laat de remmen nakijken. Het remsysteem is het allerbelangrijkste veiligheidsitem van het voertuig.
  • Laat het uitlaatsysteem nakijken voor koolmonoxidelekken, welke vooral gevaarlijk kunnen zijn gedurende koud weer, wanneer de ramen zijn gesloten.
  • Bekijk of de exterieur- en interieurlichten werken en de koplampen juist zijn uitgelijnd.
  • Wees ijverig als het gaat om het vervangen van de olie en het filter tijdens vastgestelde intervallen. Smerige olie kan problemen geven in de winter. Laat een mecanicien tegelijkertijd de brandstof-, lucht- en transmissiefilters nakijken.

Automobilisten zouden gedurende de hele tijd de brandstoftank op tenminste halfvol moeten laten staan om zodoende de kansen op condens in de brandstofleidingen en mogelijk bevriezing te voorkomen. Automobilisten zouden de bandendruk van de reserveband moeten nakijken en een EHBO-kit moeten meenemen met zaken als een ijskrabber en ruitentikker, reflectiedriehoek, trekkabels, zaklamp, deken, extra kleren, kaarsen/lucifers, gebotteld water, gedroogde snacks en benodigde medicatie.